Обявената от Владимир Путин частична мобилизация на уж засега 300 000 руснаци (като подозренията са, че ще набъбнат до 1 милион) задръсти летищата и граничните пунктове със съседните държави от бягащи от родината си предимно мъже. "Евакуацията" по въздух обаче вече е почти невъзможна. Руснаците се насочват предимно към държави, които не изискват визи.

Цена от над 7500 лева (70 хиляди турски лири) достига еднопосочният самолетен билет от Москва до Анталия, за където много руснаци се насочиха след обявената частична мобилизация, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Да се намери свободен самолетен билет обаче е почти невъзможно. 

Към Анталия

Анталия е най-предпочитаната от руснаците дестинация сред турските окръзи. Повечето авиокомпании обаче изобщо не предлагат свободни места за полет от руската столица за турския средиземноморски курортен град. Почти невъзможно е да се намери билет и за полетите на националния авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс".

Служители на туроператори, работещи на руския пазар, съобщават, че цената на самолетните билети се е повишила сериозно във връзка със засиленото търсене, като за полетите на другите авиокомпании, освен "Търкиш еърлайнс", цената на място в самолета е в порядъка на 40-50 хиляди турски лири (4300-5400 лева). Но и при тях да се намери свободен билет граничи с невъзможното. По тази причина мнозина са поели на път към Турция с автомобил, отбелязва телевизията.

Други предпочитани от руснаците турски окръзи са Истанбул и Измир, където мнозина имат близки, роднини или познати. 

Около 30 руски граждани, които са дошли в Анталия на почивка или по работа, са отменили вчера билетите си за връщане и не са се качили на самолета обратно за Русия, съобщава още НТВ.

бТВ пък публикува кадри от вчера на опашки за билети и полети на летище "Шереметиево" - видимо, състоящи се основно от мъже. Съобщава се за изчерпани билети за Армения, Казахстан, Киргизстан. Място в самолета за Дубай пък струва около 7000 долара (близо 14 000 лева).

Както Клуб Z писа, само за ден около 5000 руснаци са влезли и във Финландия.

Опашки от бягащи с автомобилите си има и на границата с Грузия, като там ситуацията се усложнява допълнително и заради пренасочения тежкотоварен трафик, и заради работата на само един граничен пункт. 

Де е България?

Латвия, Литва и Естония вече обявиха, че няма да предоставят убежище на руснаци, които се опитват да избягат от мобилизация. А днес към тях се присъедини и Чехия.

Българското Министерство на външните работи обаче няма становище по въпроса с мобилизацията, бягащите руснаци, предоставянето на убежище и факта, че десетки хиляди руски граждани имат и имоти у нас - стана ясно днес по време на редовния брифинг за журналисти.

"Нямаме конкретна информация по този случай, но при всички случаи предстои правителството да изработи конкретика", заявиха само от МВнР в лицето на говорителя Константин Коджабашев - в отговор на журналистически въпрос.

Засега от мисиите ни в Русия не е пристигнала информация за български граждани, които да желаят да напуснат страната. 

Оттам затвърдиха позицията ни в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и препратиха журналистите към публикуваната вчера на сайта на министерството позиция на върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел след обявената мобилизация и "ядрената реторика" на Владимир Путин. 

"Референдумите в окупираните украински територии Луганск, Донецк и в Херсон за присъединяване към Русия са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В международен план те няма да бъда признати и са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници", посочи Коджабашев, пак в отговор на журналистически въпрос.