Масут Абдо, който е обвиняем, че ръководи канала за мигранти, във връзка с който загинаха двама бургаски полицаи, показа среден пръст в съда в Пловдив днес. Това личи от видеа на медии, които бяха и адресатите на "жеста".

Районният съд остави него и 4-ма заподозрени негови съучастници в ареста за постоянно.

Както Клуб Z писа, в сряда пловдивската прокуратура се похвали, че този път е стигнала до шефа на канала, през който са трафикирани чужденци през Турция и България към Западна Европа (макар самата катастрофа, при която загинаха двама полицаи, да стана в Бургас, още същия ден водачът на автобуса убиец се бе насочил към Пловдивско - той бе задържан на гарата в Първомай, б.р.).

Абдо бе арестуван в Пловдив заедно с още 11 души. Седем от тях бяха разпитани и освободени, а Масут и четирима негови помагачи бяха обвинени от прокуратурата, че са помагали на сирийци, афганистанци и мароканци да пребивават и преминават незаконно през страната.

Масут ръководел канала, като имал връзка с двама души в Истанбул. Оттам, когато се съберяла група, ги прехвърляли в Пловдив. Според прокуратурата Масут Абдо е получавал по 3000 евро на човек за нелегалното преминаване.

В мотивите си съдът посочи, че е налице обосновано предположение, че задържаните са извършители на посоченото престъпление, както и че е налице много висока обществена опасност на деянието и на самите извършители поотделно, от което следва изводът, че съществува реална опасност да извършат друго престъпление, пише "Марица".