Десният популизъм се завръща. Парламентарните избори в Швеция на 11 септември спечели коалиция, в която членува партия с неонацистки корени. В Италия ще гласуват тази неделя и по всичко личи, че новата звезда на евроскептицизма Джорджия Мелони ще застане начело на това, което Ройтерс нарича "най-десния кабинет от Втората световна война насам". Така отборът на популистите, към които традиционно отнасяме Унгария и Полша, може заплашително да нарасне.

На какво се дължи ренесансът на популизма? Анализирането на причините е предмет на разговора ни в 97-ия епизод на Z-каст с кореспондента на Клуб Z в Германия Капка Тодорова.

Ще ви издадем една от тях - мигрантският поток към Европа от началото на миналото десетилетие.

"Крайнодесният възход в Европа е реакция на мигрантската криза от 2015 г. Движения възкръснаха или заякнаха тогава. Седем години по-късно те са се кабрирали като партии".

Как се проявява популизмът в различните части на Европа? Ще успеят ли крайнодесните движения в България да се докопат до властта? И по какъв начин войната в Украйна може да повлияе върху политическия облик на страните от стария континент?

Научете всичко това и много повече в 97-ия епизод на Z-Каст.

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.