Президентът на Русия Владимир Путин изпрати поздравления по случай 77-ата годишнина от победата във Втората световна война на гражданите и ръководителите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Азербайджан, Армения, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, Абхазия, Южна Осетия, Туркменистан, ДНР и ЛНР, както и на "народите на Грузия и Украйна", съобщи сайтът на Кремъл в неделя, цитиран от ТАСС.

В поздравлението си президентът заявява, че на този ден се изразява признателност и уважение към войниците на фронта, които са съкрушили нацизма „с цената на неописуеми жертви и трудности”.

Кремъл посочи, че в поздравлението си руският лидер е нарекъл общ дълг да се предотврати възраждането на нацизма, който е донесъл „толкова много страдания на хората от различни страни”. Путин смята, че е необходимо да се „запазят и предадат на потомците” общите духовни ценности, истината за събитията от годините на войната и традициите на „братската дружба”.

В поздравителните си телеграми до лидерите на ДНР и ЛНР Путин отбелязва: „днес нашите военнослужещи, както и техните предци”, се сражават рамо до рамо, за да освободят родната си земя „от нацистката мръсотия”. Той изрази увереност, че „както и през 1945 г., победата ще бъде наша”, се казва в изявлението.

Освен това, допълват от Кремъл, в послание, адресирано до ветераните от Великата отечествена война и гражданите на Украйна, Путин „подчертава неприемливостта на отмъщението от страна на идеологическите наследници” на победените през Втората световна война.

В посланието се отбелязва още, че днес нацизмът „отново надига глава и се опитва да наложи своите варварски, нечовешки порядки”.