Президентът на Русия Владимир Путин се меси пряко в стратегическото планиране на войната в Украйна. Това разказват пред "Ню Йорк Таймс" американски официални представители. Държавният глава, например, забранил на руските командири да изтеглят войските от жизненоважния южен град Херсон .

Внимателно изтегляне от регионалната столица би позволило на руската армия да премине на изток от река Днепър по организиран начин. Така може да бъде съхранено оборудване и да се спаси живота на много войници.

Но подобно отстъпление би било още едно унизително публично признание за провала на Путин във войната и би означавало втора голяма победа за Украйна в рамките на един месец. Херсон беше първият голям град, попаднал под руска окупация при първоначалната инвазия. И до днес той остава единствената регионална столица под контрола на Москва. 

Фокусиран върху постигането на победа на всяка цена, на 21 септември Путин обяви частична мобилизация - поне 300 000 запасняци ще бъдат изпратени на фронта. Според източниците на "Ню Йорк Таймс" Москва е демонстрирала, че разполага с твърде малко войски, за да продължи офанзивата си, страда от недостиг на високотехнологични прецизни оръжия и не може да осигури надмощие в небето над Украйна.

Американските официални представители, които разполагат с достъп до разузнавателна информация, твърдят, че зад кулисите Путин поема все по-голяма роля в ръководенето на войната. Президентът дори уведомил командирите, че той ще отговаря за вземането на стратегически решения на бойното поле. Въпреки че Путин приемал някои препоръки от военните командири, неговото участие създава напрежение, отбелязват източниците на "Ню Йорк Таймс".

Длъжностните лица казват още, че решението на държавния глава да забрани изтеглянето от Херсон е довело до понижаване на морала сред руските войски, които вярват, че могат да бъдат обградени от украинските сили.

"Ситуацията в Украйна е очевидно динамична", каза в интервю в петък генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия. "Твърде рано е за цялостна оценка, но е ясно, че стратегическата инициатива е на страната на украинците".

Той обаче предупреди, че остава "дълъг път напред". Въпреки успешната контраофанзива в Харковската област, районът около Херсон остава критичен за бъдещия ход на войната.

Някои американски представители отбелязват значителни проблеми за руската армия в Южна Украйна. Според един от източниците на "Ню Йорк Таймс" Киев е на път да повтори сценария от Харков и да освободи обширна територия около Херсон. Ако Украйна отблъсне руските сили, трудно извоюваният сухопътен мост на Путин към Крим може да бъде застрашен, смятат американски служители.

"Херсон" е само един от казусите, по които възникват конфликти между Путин и командирите му. Високопоставени руски офицери многократно поставяли под въпрос ранните планове на войната, когато се предвиждаше бързо превземане на Киев. Руските офицери смятали, че Путин се готви за война без достатъчно войски и въоръжение, твърдят източниците на американския вестник.

Притесненията на руските офицери се оказаха правилни и след поражението на руската армия край украинската столица Путин ограничил своя контрол над военното планиране. Той позволил на генералите да изградят нова стратегия, фокусирана върху артилерийските обстрели. Новата стратегия помогна на Русия да постигна известни успехи в Източна Украйна. Преди да пристигнат западните ракетни системи като HIMARS.

Откакто Путин нареди на своите командири да останат да се бият в Херсон, руската армия се опитва да задържи украинското контранастъпление. Но украинските войски вече взривиха мостовете над Днепър, което до голяма степен отряза руските войски от линиите им за снабдяване от другата страна реката.

"Те имат части там, които, ако украинците пробият линиите, ще бъдат отрязани и обкръжени", обясни Сет Г. Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Не мога да преувелича колко опасна е ситуацията за тях."

Отдръпването на изток от Днепър би позволило на руснаците да контролират тази фронтова линия с по-малко войски. Това би им дало по-голяма свобода да преразпределят сили от Херсон в други райони - да отблъснат контраофанзивата в Харковската област, да заздравят отбранителните линии в района на Източен Донбас или да отворят нов фронт на юг.

Но Путин казал на командирите, че той ще определя стратегията.

"В тази война има продължаващо несъответствие между политическите цели на Путин и военните средства за постигането им", каза Майкъл Кофман, директор на руските изследвания в CNA, институт за научни изследвания в областта на отбраната в Арлингтън, Вирджиния. "Във важни моменти на вземане на решения Путин отлагаше, отказваше да признае реалността, докато сценариите ставаха от лоши по-лоши".

Изтеглянето на руските сили отвъд Днепър би било голям провал за Путин, особено след провеждането на референдума в окупирания Херсон за присъединяване към Руската федерация. Според американските служители, коментиращи пред "Ню Йорк Таймс", руският президент е убеден, че още една украинска победа още повече ще подкопае подкрепата за войната. 

Видеоклипове, широко разпространени в "Туитър" в дните, откакто Путин обяви мобилизацията, показват гневни запасняци, които се карат с руски военни служители.

"Игричките свършиха. Вече сте войници", крещи военен служител в едно популярно видео в социалните мрежи.

Недоверието на Путин в командирите му е оправдано донякъде. Според източниците на "Ню Йорк Таймс" министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на руската армия Валери Герасимов са давали погрешни сведения на президента.

Освен, че забранил отстъплението от Херсон, Путин изразил съмнения относно способностите на Русия да консолидира позициите си на североизток до река Оскил, която украинската контраофанзива достигна в началото на септември. Президентът първоначално се противопоставял на изтеглянето на руските войски на изток от реката, защото не искал да предоставя победа на Зеленски, смята един от източниците на "Ню Йорк Таймс".

Американските служители посочват, че и самите руски офицери са разделени по въпроса как да отговорят на украинската контраофанзива. Някои смятат, че трябва напълно да се отхвърлят нарежданията на Путин, защото украинците биха постигнали още победи. Други са на мнение, че може да се изпълняват указанията на държавния глава.

Русия продължава да фокусира силите си на юг, въпреки успешната украинска контраофанзива край Харков. Десетки хиляди от най-добрите руски войници остават позиционирани в Херсон. Въпреки че има вероятност украинците да постигнат нов пробив, завършва статията на "Ню Йорк Таймс".