"Игричките свършиха. Вече сте войници". С тези думи са посрещнати руски граждани, мобилизирани за войната в Украйна става ясно от публикувано днес видео в сборен център. Оттам бъдещите бойци са изпращани на двуседмично военно обучение. Преди да бъдат спуснати на фронта.

Мъжете не изглеждат готови да загинат за каузата на "специалната военна операция". Един от тях даже изрично пита какво ще се случи с работата му и войниците го успокояват, че мястото му е сигурно.

Днес руското министерство на отбраната обяви специалистите от кои професии ще бъдат заобикаляни при мобилизацията. Най-общо към тях може да включим експертите в сферата на новите технологии и банкерите.

А да - и журналистите в държавни медии. Все пак някой трябва да остане, за да представя "фактите" пред руския народ. Едва ли ще се правят изключения - повечето независими журналисти са или по затворите, или в чужбина.

Москва вече наруши много от обещанията си, свързани с частната мобилизация. Както ISW обяви по-рано - вчера програмист е получил повиквателна за фронта. Шойгу изтъкна на 21 септември, че студенти няма да бъдат пращани да воюват, но вчера бяха разпространени видеа от Университета на Бурятия, в които се вижда как учащите директно са изваждани от часовете и товарени на камиони в посока военните центрове.

Студентите може би ще се справят някак. Но какво да кажем за 63-годишния лейтенант Александър Йермолаиев. Той страда от диабет и церебрална исхемия и на възраст е над горната граница за мобилизация - 55 години. Ветеранът обаче е призован и то без да му бъдат извършвани никакви медицински прегледи.

В друго видео може да видите още "младежи", насочили се към Камчатка за двуседмично обучение. За да ги научат как да се борят срещу една от най-добре тренираните армии в Европа. Поне са им оставили водката.

Но Йермолаиев и другите знайни и незнайни старчета поне на теория могат да се бият. "Медуза" съобщи, че жена в Санкт Петергбург много се изненадала, когато полицейски служители почукали на входната врата и ѝ казали, че са дошли да дадат повиквателно на чичо ѝ. Той обаче не бил в състояние да се отзове, тъй като починал преди 9 години.

Явно Русия е наистина отчаяна и търси войници под всеки камък (понякога и надгробен), за да попълни оредяващите си редици. Но и в най-мрачните моменти има поводи за радост - поне ако сте от Чеченската република. Днес президентът Рамзан Кадиров обяви, че няма да бъдат мобилизирани жителите на страната му. По думите му над 20 000 чеченци са участвали във войната, като по този начин квотата за мобилизация е изпълнена на 254%.

Кадиров спести една важна подробност в изявлението си по телевизията - повечето от войниците му се борят срещу "нацисткия режим" на Зеленски в Тик-Ток. Някои са активни и в Телеграм. В края на февруари чеченците научиха по трудния начин, че Украйна няма да се даде лесно и да им позволи да забият руски флаг на центъра на Киев. Те бяха принудени да пренесат действията си от бойното поле в киберпространството. С шедьоври като този:

Москва не разкрива списъците си със загиналите войници на фронта, но според данни на западни медии смъртните случаи сред жителите на Чечения са в пъти по-малко от тези на останалите кавказки народи. Чеченците са почти недокоснати от войната и се доближават по този показател до московчани.

Кой знае - може би ордата на Кадиров наистина носи руската армия на гърба си и куршуми просто не я ловят. Но това трудно би обяснило защо мъртъвците са предпочитани пред нея.