България и още 9 страни членки на ЕС събират подкрепа за нон пейпър против промяна на Договорите на ЕС и на ролята на Европейския парламент, пише „Политико“.

Според изданието неофициалният документ ще бъде подкрепен по-късно днес.

Двете предложения бяха приети на Конференцията за бъдещето на Европа с участието на граждани на 27-те държави от Съюза. Тепърва предстои Парламентът, Комисията и Съветът на ЕС да решат кога, как и дали да ги приемат.

Днес конференцията, продължила една година, ще приключи официално в Страсбург.

Освен България в „заверата“ влизат още Дания, Естония, Полша, Латвия, Литва, Словения, Швеция, Чехия и Малта.

„Въпреки че не изключваме всякакви възможности на този етап, ние не подкрепяме необмислени и прибързани опити за започване на процес към промяна на договорите. Вече имаме работеща Европа. Нямаме нужда от бързане с институционни реформи, само за да регистрираме резултати“, цитира „Политико“ документа.

На конференцията не са чути искания от обикновени граждани за институционни промени, коментира дипломат от ЕС. Целта й е била ангажирането на хората с по-дълбок дебат за бъдещето на Съюза.

„За съжаление, Европейският парламент превърна конференцията в инструмент, за да преследва своя институционен интерес. Например да има последната дума за бюджета, право на законодателна инициатива и процеса на водещия кандидат (за председател на Комисията – б.р.), изтъква дипломатът.

Предложенията - общо 49 на брой по 9 различни теми, нямат задължителен характер, припомня „Политико“. ЕК смята до 6 месеца да организира събитие, на което да информира заинтересованите страни докъде са стигнали нещата.