Има първи случай на хепатита с неясен произход при дете в Бургас. Това обяви вчера следобед по Нова тв министърката на здравеопазването Асена Сербезова.

По-късно от МЗ уточниха, че окончателен резултат от взетите проби, дадени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести, няма.

Изследванията показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус. Това уточни пред БНР в понеделник д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре, допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания.

Детето от Бургас е било хоспитализирано, лекувано около седмица и вече е изписано. То е на 4 години.  При постъпването си е имало завишени стойности на чернодробните ензими, обща отпадналост, пожълтяване на кожата и склерите. На детската градина, която посещава, е издадено предписание за дезинфекция и да се наблюдават контактните хора.

По света случаите на острия хепатит с неизяснен произход при деца между 0 и 16 години са над 230. Първият беше регистриран във Великобритания, сега вече има в над 20 държави, най-много са в Европа. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщиха наскро, че проучват 109 случаи, включително и 5 починали.