Нетипично за назначен от президента Румен Радев администратор, днес служебният министър-председател Гълъб Донев направи остро публично изказване срещу Русия.

"Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", каза в интервю за БНР тази сутрин премиерът, чието правителство се опита да възстанови отношенията с руския газов монопол "Газпром" .

По думите в момента за България има риск, но не и военна опасност. Донев каза, че ще свика Съвета за сигурност при министър-председателя идната седмица - "за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция".

България няма да признае резултатите от т.нар. "референдуми" за присъединяване към Русия, които окупационните ѝ власти провеждат в четири украински области, каза още Донев. 

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против сме и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", заяви той, подчертаваки, че България подкрепя продължаване на санкциите срещу Русия с уговорката, че "ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях"

Служебният премиер каза, че правителството му не се е забавило с реакцията си на последните ходове на Русия.

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България", аргументира се той.

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

Донев каза, че евентуална бежанска вълна от руснаци, които търсят спасение в България засега е "хипотеза", а не реален факт. На такова развитие трябва да им общ европейски отговор, посочи той.

Служебното правителство не се е отказало от преговори с "Газпром", "тъй като имаме действащ договор", каза още служебният премиер с уговорката, че до момента на оперативно ниво няма промяна в ситуацията.

В ООН

Отделно, във встъпителното си слово по време на Общия дебат на 77-та сесия на Общото събрание на ОOH в Ню Йорк на 24 септември, външният министър в служебния кабинет Николай Милков заяви, че незаконната военна агресия в Украйна, подкопава глобалната сигурност и излага на опасност международния правов ред.

Това съобщи БТА, позовавайки се на прес комюнике на министерството на външните работи.

Българският първи дипломат определи като най-голям риск пред сигурността в момента войната в Украйна, която нарушава основните международни правила и Устава на ООН.

„Тази незаконна военна агресия, извършена от държава, постоянен член на Съвета за сигурност, не само подкопава глобалната сигурност, но също така излага на опасност международния правов ред“, заяви той. 

Милков отбеляза, че България е дълбоко обезпокоена от неотдавнашната ескалация на конфликта и частичната мобилизация, обявена от Руската федерация.