В 08:00 часа започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна - ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, предаде Ройтерс. То ще продължи до 27 септември.

Ето така изглежда бюлетината в Запорожие:

ТАСС публикува видео как в Херсон се подготвят за изборите.

Лидерите на четирите територии обявиха намеренията си да проведат избори във вторник. Резултатите в окупираните от руските сили региони са предизвестени. РИА Новости дори публикува "социологически проучвания", според които 94% и 93% от жителите на ДНР и ЛНР подкрепят присъединяването към Русия.

В Херсон и Запорожие проруските настроения явно са по-скромни - "едва" 87% и 80% от избирателите искат да бъдат анексирани от Москва.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обяви днес, че Москва ще подкрепи решението на референдумите.

"Скъпи наши сънародници, направете своя избор свободно. Не се страхувайте от нищо. Ако вземете решение за влизане в състава на Руската федерация - ще ви подкрепим", написа Володин в "Телеграм". "Евросъюзът осем години не забелязваше геноцида над жителите на Донбас, не мислеше за сигурността им".

Затова европейските представители "не могат да разберат страданията на хората и не са те, които могат да дават съвети какво да се прави".

В началото на септември Украйна поде мащабна контраофанзива и принуди руската армия да напусне Харковската област. Смята се, че именно украинските успехи на фронта са убедили Кремъл, че няма да има по-добър момент от сегашния да се анексират земите, които съставляват около 15% от територията на Украйна.

"От самото начало на операцията... казахме, че народите на съответните територии трябва да решат съдбата си и цялата сегашна ситуация потвърждава, че те искат да бъдат господари на съдбата си", каза тази седмица руският външен министър Сергей Лавров .

За да обърне хода на войната в своя полза, Путин предприе радикална стъпка - обяви частична мобилизация. Поне 300 000 запасняци ще бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Чрез включването на четирите области в Русия Москва може да оправдае военната ескалация като необходима за защита на своята територия. В сряда Путин каза, че Русия ще "използва всички средства, с които разполага", за да се защити, очевидно имайки предвид ядрените оръжия.

"Това не е блъф", предупреди той.

"Посегателството на руска територия е престъпление, което ви позволява да използвате всички сили за самоотбрана", каза Дмитрий Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., в публикация в "Телеграм".

Гласуването в Крим през 2014 г., определено в международен план като манипулирано, имаше официален резултат от 97% в полза на официалното анексиране.

Референдумите бяха осъдени от световни лидери, включително от президента на САЩ Джо Байдън, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и френския президент Еманюел Макрон, както и от НАТО, Европейския съюз и ОССЕ.

"Фалшивите референдуми са незаконни и нелегитимни", заявиха от НАТО.

ОССЕ, която наблюдава изборите, обяви, че резултатите няма да имат правна сила, тъй като не са в съответствие с украинското законодателство или международните стандарти.