Премиерът Кирил Петков днес и утре ще е на работно посещение в САЩ, потвърдиха от пресцентъра на МС. Петков ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво.

"Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори", отбелязват още от МС.

Петков ще има срещи с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас. Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“.

"Премиерът ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, включително запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите", се казва още в официалното съобщение.

За САЩ заминават още министърът на енергетиката Александър Николов, на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министърката на външните работи Велислава Петрова.