Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати. На 9 и 10 май той ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво, съобщаха пресцентърът на Министерския съвет.

И дообавят, че „срещата е ключова инициатива на конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността.“ Според пресцентъра посещението на Петков във Вашингтон е и „част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори“.

В рамките на визитата си във Вашингтон Кирил Петков ще проведе разговори с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, за да утвърди тясното партньорство на България със САЩ и международната общност, пише пресцентърът. А във фокуса на разговорите щели да бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. 

От МС посочват, че премиерът ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, вкл. запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите. Министър-председателят ще бъде придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.