Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и украинският премиер Денис Шмигал са били принудени да прекъснат за кратко срещата си в Одеса и да се укрият заради поредна ракетна атака.

Това съобщиха от Брюксел.

Шарл Мишел е в Одеса навръх 9 май - Деня на Европа. Той е посетил нейното пристанище - най-голямото в Украйна, и е видял лично последиците от руската агресия върху световната верига за доставки. Милиони тонове зърно не могат да потеглят оттам поради руската блокада на Черно море.

Това нанася щети не само на украинската, но и на световната икономика. Създава се и заплаха за сигурността на храните по света.

Мишел е бил информиран от командващия флота за пораженията, нанасени от Русия чрез изстреляни от морето по Одеса ракети. Председателят на Европейския съвет лично видял и разрушен жилищен блок.

В разговорите между Мишел и Шмигал се включил и президентът Володимир Зеленски, който говорил чрез видеовръзка от Киев. Тримата обсъдили как най-добре ЕС да помогне на Украйна да се справи с хуманитарните, икономическите и военните предизвикателства, пред които е изправена.

Станало дума и за фонда за солидарност с Украйна, чрез който ще бъде финансирано бъдещото възстановяване на страната.

Самият Мишел написа в туитър:

„Дойдох да отпразнувам Деня на Европа в Одеса – града, където според Пушкин можете да почувствате Европа. И където днес украинците покриват своите паметници, за да ги защитят срещу куршуми и ракети, а свободата си – от руската агресия.“