Ядрената енергия едва ли ще попадне в следващия пакет санкции на ЕС срещу Русия, пише „Политико“, като се позовава на няколко дипломатически източника. И България е една от причините, става ясно от публикацията.

През уикенда Европейската комисия организира серия от срещи с висши дипломати, за да бъдат чути предложенията на страните членки преди изготвянето на пакета. Очаква се той да бъде представен тази седмица.

Псевдореферендумите в окупираните от Русия 4 украински територии и откриването на масов гроб с над 400 тела в град Изюм са убедили много „гълъби“ в държавите от ЕС, че са необходими нови мерки срещу Русия, пише изданието.

Имало е и обяд с постоянните представители на страните от Общността, потвърдиха пред Клуб Z източници от Брюксел. Но не пожелаха да съобщят подробности.

Според дипломати ядрената енергия едва ли ще влезе в пакета, макар Полша и балтийските страни да са изготвили за първи път съвместно предложение по въпроса. То включва целенасочени санкции срещу руската ядрена индустрия.

Ядрената енергия е ключов сектор във Франция, но също така и в България, която изнася електроенергия за Гърция и Западните Балкани, отбелязва „Политико“. Забраната изглежда проблематична най-вече поради затрудненията, която би могла да причини за поддръжката на ядрените централи, построени в България по време на комунизма.

Най-важният фактор в призива за нови санкции е натискът на САЩ за механизъм за ценови таван за износа на руски петрол, за който се споразумяха страните от Г-7. Вашингтон иска този механизъм да влезе в сила до 5 декември, когато ще започне да действа забраната за внос по море на руски суров петрол, твърдят дипломатите.

Един от тях изтъква, че американците настояват компаниите да бъдат известени 90 дни по-рано за въвеждането на тавани върху цените. А Европа вече е закъсняла.

Не липсва и съпротива срещу пределната цена на петрола. Тя иде най-вече от Кипър. Очаква се обаче поне тази точка да влезе в пакета и той да бъде финализиран на неформалната среща на европейските ръководители на 6 и 7 октомври в Прага.

Двама от дипломатите твърдят, че в пакета ще влязат също така контролът върху вноса на диаманти, полуфабрикатите от стомана, машини и химикали.

Няколко страни, сред които Нидерландия, предлагат санкции за лица, помагащи за заобикалянето на ограничителните мерки.