Над 261 000 мъже са напуснали Русия от началото на мобилизацията. Това обяви източник от администрацията на Путин пред "Новая газета".

Още в сряда в Кремъл започнали да се водят дискусии дали да се затворят границите, след като пристигнала информация за големия брой мъже, които напускат страната. Източникът на "Новая газета" съобщил, че данните са на ФСБ и са от 25 септември.  

Според него "атмосферата в администрацията на президента е такава, че силите за сигурност и министерството на отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори изхода, преди да е станало твърде късно".

"По това работим сега", обясни той.

Друг събеседник на "Новая газета. Европа" в администрацията на президента твърди, че все още не е видял проекта на указ на държавния глава за затваряне на границите.

По-рано руски медии, позовавайки се на източници, съобщиха, че руските власти възнамеряват да затворят границите за мъже във военна възраст след края на референдума за присъединяване към Русия на "независимите" ДНР, ЛНР и окупираните територии на Херсонска и Запорожка области.

"Медуза" съобщи, че границите ще бъдат затворени за мъжете след края на референдумите (27 септември), като източник на медията посочи за най-вероятна дата 28 септември. 

Според независимия руски сайт "Важни истории" това ще се случи дори по-рано - на 26 септември.

Източници на "Медуза" уточняват, че затварянето може и да бъде форсирано преди края на референдумите - "ако има масивен отлив". Решение за подобна мярка ще бъде взето от "силовия блок" (руското министерство на отбраната, специалните служби и правоохранителните органи), както и от самия Владимир Путин. Президентът бил убеден, че "референдумите" и мобилизацията трябва да се извършат възможно най-бързо.

Днес също стана известно, че някои граждани, които попадат под критериите за "частична" мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да получават уведомления по границите, според които им се забранява да напускат въз основа на решение на службата за военна регистрация и вписване. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.