Кремъл възнамерява да затвори руските граници за мъже в мобилизационна възраст. Това съобщи източник, близък до администрацията на президента на Руската федерация, предаде "Медуза". Според него най-вероятната дата за въвеждане на забраната е 28 септември.

Втори източник, също приближен до Кремъл, твърди, че забраната ще бъде наложена "след референдумите", които се провеждат в "независимите" ДНР, ЛНР и в окупираните територии на Херсонска и Запорожка области в Украйна.

Те ще приключат на 27 септември.

Един от източниците допълва, че ще бъдат въведени "изходни визи": за да напуснат Русия, мъжете ще трябва да получат разрешение от службата за военна регистрация и вписване.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия на 21 септември. Министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че на фронта ще бъдат изпратени около 300 000 запасняци. По данни на "Медуза" и на други независими медии, Москва възнамерява да мобилизира 1,2 милиона души.

Мобилизацията едва е стартирала, но вече е пълен провал. До степен, че руските власти бяха принудени да признаят за множество грешки. 

Повиквателни получават руснаци без никакъв военен опит, ветерани в пенсионна възраст с множество заболявания, студенти и представители на други групи, които министерството на отбраната обеща, че няма да праща в Украйна.