България иска внимателно да се анализират бъдещите санкции на ЕС срещу Русия. Това обяви руският пропаганден вестник "Газета.ру", цитирайки интервю пред БНР на българския премиер Гълъб Донев от 25 септември.

Ето какво казва служебният министър-председател:

"ЕС трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните от Европейския съюз. Всички санкции, които тепърва ЕС ще обсъжда, за да наложи, ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях". 

"Газета.ру" припомня на читателите си, че българският президент Румен Радев е казал по-рано, че санкциите срещу Русия може да имат "негативни последици". Вестникът посочва, че според държавния ни глава България подкрепя санкционния режим на ЕС, но развитието на конфликта можело да засегне сериозно доставките на газ и на петрол.

За финал в статията на "Газета.ru" е публикувано мнение на бившия български депутат Георги Марков, според когото милиони европейци са на ръба на "скотски живот" заради санкциите срещу Руската федерация. Цитатът на Марков е от интервю пред Pogled.info на 20 септември със заглавие "Георги Марков: Световната хегемония на САЩ приключи! Русия победи ЕС без нито един изстрел". От "Газета.ru" са харесали следната премерена оценка на анализатора:

"Санкциите се СТОВАРИХА на главите на европейците, а не на руснаците. Ще доведат до скотски живот милиони европейци, а фирмите до фалити".