Има ли България позиция по "частината мобилизация" и "ядрената реторика" на Владимир Путин? Къде е президентът Румен Радев, който назначи служебното правителство? Какво смята служебният министър-председател Гълъб Донев? Ще бъде ли свикан поне съветът по сигурността? Готово ли е с позиция и Министерството на външните работи? Ще дава ли България статут на руснаци, бягащи от мобилизацията, ще затегне или ще облекчи визовия си режим за тях?

Всички тези въпроси витаят в общественото пространство от дни, откакто руският президент направи изявлението, довело до масова евакуация на руснаци от собствената им държава, до протести, до осъждане от световните лидери, изобщо - до реакция. Реакция у нас обаче като да няма.

Ето и хронологията:

Путин обяви мобилизацията на 21 септември. В същия ден служебното правителство се събра, за да вземе някои решения. Очакването бе, че ще се чуе позицията на България. Първоначално обаче пред журналистите слезе да говори правосъдният министър Крум Зарков, за да предложи някои изменения в законодателството и да анонсира, че сезира Конституционния съд за правомощията на прокуратурата.

Час по-късно все пак се яви колегата му от военното министерство Димитър Стоянов, бивш главен секретар на Румен Радев, за да анонсира програмата за модернизация на армията и чак в отговор на журналистически въпроси все пак посочи: риск за България има, но не и непосредствена опасност. Като даде да се разбере, че рискът се крие във високите цени... После Стоянов препрати към Външно, от където щяло да дойде позиция по анонсите на Путин.

Премиерът Гълъб Донев не говори пред журналисти след заседанието.

Денят вече е 22 септември, националният празник на България. Външно вече има позиция. Публикувана е на сайта на министерството и гласи следното:

"Тази нощ в Ню Йорк министър Николай Милков участва в извънредна среща на Съвет "Външни работи" на ЕС. Тя бе посветена на ескалирането на руската агресия срещу Украйна и на нея бе съгласувана обща позиция на държавите-членки на ЕС, изразена в Декларация на Върховния представител Жозеп Борел. (Следва пълен текст на Декларацията)".

И в действителност следва текста на позицията на Борел.

Президентът Румен Радев не отиде на сесията на ООН, нещо необичайно за него.

Междувременно във Велико Търново и в София са концентрирани основните чествания на 114-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България. Във Велико Търново обаче е вицепрезидентката Илияна Йотова, която държа реч, а после говори и пред журналисти. И пак чак в отговор на питане посочи, че президенството следи ситуацията, а Радев щял да свика съвет по сигурността, ако преценял.

Радев не се появи нито във Велико Търново, нито в София. Но от ранни зори се бе обърнал към нацията с поздрав - чрез фейсбук профила си.

Гълъб Донев обаче бе в старопрестолната столица. Но не коментира "руския въпрос". Журналистите получиха по пощите си само изказване за празника.

Денят вече е 23 септември. От официалните канали разбираме само, че "вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на 29-ото издание на Български фестивал на сливата в град Троян. От 17.30 часа ще се проведе дефиле "От раклите на баба", от 18.00 часа на централния площад е откриването на фестивала". Програмата е наситена, вижда се.

Междувременно в МВнР има редовен брифинг за журналистите. Разказва се за организацията на парламентарния вот извън граница, за делата на министъра и заместниците му през изминалата седмица - къде са пътували, с кого са се срещали, какви почетни отличия са дали или получили. Следват журналистически въпроси, очаквано, по актуалната тема.

От МВнР препращат към декларацията на Борел на сайта си. Следим с особено внимание конфликта, работим в единодействие с НАТО и ЕС, е посланието. 

"Нямаме конкретна информация по този случай, но при всички случаи предстои правителството да изработи конкретика", заявиха днес само от МВнР в лицето на говорителя Константин Коджабашев - в отговор на журналистически въпрос за бягащите от мобилизацията руснаци.

Стана ясно само, че засега от мисиите ни в Русия не е пристигнала информация за български граждани, които да желаят да напуснат страната. 

"Мобилизацията е един дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, който не просто да облечеш един цивилен гражданин. Има и време за подготовка, за сформиране на формирование и чак тогава" - реши да коментира днес пак военният министър.

Но липсата на президента Радев започва да става видима. И все по-коментирана в социалните мрежи.

"Днес има важни новини от Москва, които целият свят обсъжда. Румен Радев мълчи. Да не е частично мобилизиран...? Гълъбът му мълчи. Обади се само Митко Есемеса с кратък анализ за оценка на риска. Румене, Гълъбе, Митко - турени сте там за да дадете ПОЛИТИЧЕСКА ОЦЕНКА от позициите на националния ни интерес - тъй като представлявате страна членка на НАТО и на ЕС. Срам ме е от вас. Унизен се чувствам, че ме представлявате. Какво си мислят хората по света като ви видят...? "Ако тия са им първенците, останалите сигурно още лазят...", написа, например, политологът Огнян Минчев.

"Абе, Радев защо не е в Ню Йорк, да не е мобилизиран?", пита се и журналистът Николай Стоянов.

А вчера допълва:

"С риск да стана досаден, пак ще попитам, абе къде е Радев?"

"Санкциите срещу Русия предизвикаха частичната мобилизация, разпоредена от Путин", мисли да напише в словото си за Деня на независимостта Румен Радев", шегува се и Веселин Стойнев, също журналист. А след като Радев не се появи за празника вчера, отбелязва: "Резидентът е отзован в Центъра."

Георги Донков от Дарик пък отбелязва "мистериозно":

"Някои хора радват с присъствието си, други - с отсъствието си".

Допълнение

Около 13 часа в петък от прессекретариата на "Дондуков" 2 дойде съобщение, че президентът Радев прави консултативна среща от 15 часа, "на която ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна". Това се случва около два дни и половина след изявлението на Владимир Путин.