Последиците ще бъдат катастрофални, ако руският президент Владимир Путин изпълни заплахата си да използва ядрено оръжие във войната в Украйна, предупреди съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан в интервю за Ен Би Си.

Съединените щати възнамеряват да накарат Русия да разбере "какви ще бъдат последствията, ако тръгне по лошия път на използване на ядрени оръжия, а те ще бъдат катастрофални", каза Съливан. 

"Имаме възможността да разговаряме директно на високо ниво (с руснаците), да им кажем ясно какво е нашето послание и да чуем тяхното", каза той. "Това се случва често през последните няколко месеца, дори през последните няколко дни", казва Съливан, който не даде подробности за точното естество на използваните комуникационни канали от съображения за сигурност. 

Въпреки че смятат, че е малко вероятно заплахите на Путин да се осъществят и не сигнализират за официална промяна в ядрената стратегия на Кремъл, съюзниците на Киев увеличават ядрената бдителност и възпиране, според петима западни официални лица,пожелали анонимност и цитирани днес  от "Файненшъл таймс".

„Ако той (Путин - б.р.) смята, че заплахата ще принуди Украйна да капитулира или да се откаже от 20 процента от територията си, или ще сплаши останалите от нас да не помагаме на Украйна, точно обратното би се случило“, казва пред вестника високопоставен американски служител.

Други двама западни служители казват пред изданието, че е малко вероятно ядрен удар срещу Украйна да предизвика огледален отговор, но вместо него ще предизвика конвенционални военни реакции от западните държави, които да накажат Русия.

Един от тези служители казва:

„Има много червени линии и те вероятно не са на мястото, където (Путин) казва, че са.“

Оценката на Запада е, че предупрежденията на Путин, че „не блъфира“ за евентуалните ядрени атаки срещу Украйна, имат за цел да възвърнат инерцията след руските неуспехи на бойното поле. Тези заплахи идват, докато Москва се готви да анексира окупираните територии в Източна и Южна Украйна след референдумите, набързо организирани от поддръжниците на Кремъл.

Планът на Путин изглежда оформя войната като отбранителен конфликт, след като претендира тези региони за част от Русия, казват официални лица и анализатори. Руският президент обвини Запада в „ядрен шантаж“ и заяви без доказателства, че Украйна разработва оръжия за масово унищожение, за да заплаши Москва.

Според ядрената доктрина на Русия това може да оправдае използването на ядрени оръжия за защита на териториалната цялост на страната.

Ако Путин прибегне до ядрени оръжия, най-вероятният сценарий може да бъде той да тества или използва тактическо ядрено оръжие - по-малко, по-насочено устройство, предназначено да бъде използвано на бойно полеа, а не за удар в дълбочина по стратегически цели, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на западни официални лица и анализатори .

Вестникът посочва, че Русия е получила предупреждения от САЩ и други членки на НАТО за реакцията от тяхна страна, ако тя използва ядрено оръжие. САЩ са обсъдили ядрения сценарий и с украинците.

Логистиката на разполагането на ядрени оръжия е сложна, отбелязва "Файненшъл таймс". Тя отнема време и лесно би била уловена от западните разузнавателни спътници. Това означава, че Путин може да засили ядрената заплаха, като предприеме няколко стъпки, преди да стигне до точката на действително използване на оръжията. Това също ще позволи на Запада да коригира готовността си.

„Путин би предпочел да заплаши да използва ядрени оръжия и да получи отстъпки, отколкото да ги използва действително“, каза Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир.

Лошата координация с конвенционалните военни части на Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна предполага, че ядрените удари могат и да не променят съществено изхода на бойното поле, казват пред "Файненшъл таймс" някои военни експерти.

„Трябва ви някаква интеграция с вашите конвенционални сили, независимо дали искате да спрете атака или да напреднете. Те наистина не са показали, че могат да правят това“, казва пред вестника Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването.

Досегашните, не винаги точни, конвенционални въздушни удари на Русия по украинска инфраструктура показва, че ядрена атака може да се провали, казва същият експерт:

Украинците „могат да свалят крилата ракета или крилата ракета може да се заблуди и да удари жилищна сграда. Съществува такъв риск - значителна несигурност относно успеха на един удар".