Кокаин и 1,73 промила алкохол показват кръвните проби на шофьора, предизвикал катастрофа с един убит и двама ранени на Околовръстното шосе в София в неделя. Това съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в съдебната палата.

На място 39-годишният Димитър Любенов е отказал да бъде тестван с дрегер, затова са му взети кръвни проби впоследствие във ВМА.

Клуб Z припомня, че заради формалности в нормативната уредба у нас например на Георги Семерджиев, който уби две момичета с джипа си "Ауди" срещу хотел "Хемус", проба му бе взета принудително на практика почти 2 дни след инцидента.

Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел Любенов, когато спортното му "Порше Панамера" връхлита друг автомобил с трима души в него. На място загина 64-годишен французин.

По информация на КАТ Любенов е с 35 фиша. През годините често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1900 лева.

Мъжът е обвинен и към момента остава в ареста за 72 часа.

Милева днес напомни, че през 2020 г.  - след катастрофата с Милен Цветков, Иван Гешев предложи да се завишат наказанията в НК при такива случаи - включително и да има доживотен затвор. Тя днес похвали и методическите указания на шефа си.

Тя каза, че е "убедена, че ще бъдат уточнени всички обстоятелства". Милева не коментира евентуалния час на консумация на кокаина преди ПТП-то, каза само, че кръвните проби са взети сравнително скоро след него, тъй като обвиняемият се е съгласил.