Георги Семерджиев, който бе заловен след като предизвика катастрофа, убила две момичета, бе докаран в Софийския градски съд под засилена охрана.

 Според БНТ той е агресивен и по тази причина се е наложило охраната в съдебната зала да е подсилена. По-рано той се опитал да се нахвърли върху прокурорката, която му е предявила обвинението.

Преди да влезе в съдебната зала, той запази мълчание пред медиите.

35-годишният мъж, който се е движел из София с полицейска лампа и стоппалка, няма книжка, защото тя му е отнета преди години. Днес се оказа, че няма и лична карта.

"Не знам защо съм тук. Нямам спомен. Бях отвлечен. Няма да се крия - имам легален бизнес", каза Семерджиев.

Макар обаче да не знаел защо е тук, той опита да твърди, че "няма общо с колата". Прокуратурата напротив - посочи, че само негова ДНК е открита по скоростния лост, както и че забравил едната си маратонка при бягството от злополучното Ауди Q7. 

Стана ясно и защо е бил "отвлечен":

"Просто бях отвлечен. Откраднаха ми и колите. Това е истината. Проверете и ще видите. Подал съм сигнал в ГДБОП и в 4 районно. Шофьорската ми книжка е швейцарска и истинска, но не помня кога ме отвлякоха", каза още Семерджиев, цитиран от БНТ.

После обвиняемият поиска да спрат заседанието и да отиде в болница, защото бил бит в ареста.

Днес се разплете и друга мистерия - оказа се, че младият мъж сам взел от автомивката си стълба, по която после се качил в квартирата си.

Съдът очаквано го остави в ареста. Мотивът - държавата трябва да се намеси, той да не застрашава повече гражданите.

[[nid:129679]]

По-рано през деня  от СГП поясниха, че повдигат общо 3 обвинения на Семерджиев за катастрофата на бул. „Черни връх", при която той причини смъртта на две млади жени.

Прокуратурата поиска постоянен арест на Семерджиев. Обвинителите са внесли искането в Софийския градски съд (СГС) около 13:30 ч. Предстои съдът и защитата да се запознаят с доказателствата. 

„В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на лицето, за което се предполага, че е извършило пътнотранспортното произшествие. На първо място той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай заради това, че е настъпила смъртта на две млади жени и заради това, че са извършени много нарушения в Закона за движение по пътищата", каза прокурорът Христо Кръстев.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Второто престъпление, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност, е управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества. Това е случай от 10 юни 2022 г., а не от сега. Тест тогава е отчел наличие на амфетамин и метамфетамин, съобщи още Кръстев. И уточни, че за това се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години.

„Третото престъпление, за което обвиняемият е привлечен, е използване на официален, неистински документ - свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода”, заяви още прокурорът.

По думите му все още се очаква резултатите от кръвната проба, взета след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх”.

Днес колегите ще обосноват защо е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, каза прокурор Кръстев във връзка с предстоящата мярка и заседание на СГС.

Той съобщи, че е назначена проверка, тъй като по делото има данни, че полицейски служители са нарушавали служебните си задължения. Тя ще установи дали те са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението като са го прикривали при управление на МПС без шофьорска книжка, както и дали са му помогнали да се укрие след настъпване на катастрофата в София.

Прокурор Иво Илиев каза, че все още не са готови резултатите от кръвната проба за наркотици.

„Ние смятаме, че по-скоро има наркотици, съобразно поведението му, но това не би не би повлияло на квалификацията на престъплението”, уточни прокурорът.

На въпрос за връзка на Семерджиев с полицейската служителка Симона Радева, той каза, че тя е свидетел по досъдебното производство.

„Дала е показания, които няма как да разкрия”, каза Илиев, като не даде повече подробности.