Днес приключват факшивите референдуми за присъединяване към Руската федерация на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие. До 16:00 часа в окупираните от руската армия територии ще продължи гласуването, предаде ТАСС. 

Веднага след затварянето на урните ще започне предварителното преброяване на гласовете, като същевременно ще започнат да пристигат данни от екзитполовете.

Навсякъде избирателната активност е над 50%. В понеделник вечерта в ДНР са гласували 86,89% от избирателите, в ЛНР - 83,61%, в Херсонска област - 63,58%, в Запорожие - 66,43%.

Тези високи показатели не са достигнати по естествен път. Почти 4 милиона души са принуждавани да посетят урните, на други места членове на избирателните комисии посещават домове в компанията на въоръжена охрана под предлог да се гарантира сигурността на процеса.

Пред Би Би Си "избиратели" разказаха, че когато са били посетени по домовете, не са получили правото лично да гласуват. Служители от комисиите са ги питали дали подкрепят референдумите и собственоръчно, без да показват какво маркират, са нанесли данните по бюлетините.

Резултатът от референдумите ще бъде използван от Кремъл, за да легитимира причините за инвазията - да се защитят жителите с руска идентичност на украинска територия. Ако Русия анексира тези земи, които съставляват 15% от площта на Украйна, войната ще ескалира до ново взривоопасно равнище.

Когато обяви частична мобилизация на 21 септември руският президент Владимир Путин изрично предупреди, че би използвал ядрено оръжие, за да защити територията на Русия.