Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се вчера на стадиона в Скопие, по време на футболната среща между националните отбори на Северна Македония и България, което оценява ката "израз на език на омразата". Това съобщи БТА.

"Спортните събития представляват в най-голяма степен принципите на честност, взаимно уважение и състезание в дух на спортсменство. Злоупотребата с това и разпространяване на омраза и нетолерантност е противоположност на основната им идея.

И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на отношенията си като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко като добри съседи", се казва в позицията, публикувана на страницата на МВнР в Република Северна Македония.

Премиерът Димитър Ковачевски също коментира темата.

"Най-добрият начин е феновете да подкрепят своя отбор и да уважават противниците. Реагираме винаги, когато има действия, които нарушават репутацията ни, независимо на каква основа".

Така Ковачевски отговори на журналистически въпрос защо Министерството на външните работи на страната не реагира така бързо на "провокациите от страна на България", така както реагира на поведението на феновете на националния отбор на страната.

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и Република Северна Македония в Скопие. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев, съобщават от ведомството.

Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските принципи и норми на поведение, се отбелязва в изявлението.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната, заявяват от външното ни министерство.

От МВнР припомнят, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза.

Запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото. Единствено в този дух двете държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство, заявяват още от МВнР.

По време на мача вчера публиката освирка българския химн, което за съжаление се случва често по стадионите, включително в България. През цялото време от трибуните летяха и македонистки обиди към българските футболисти. Играчите на Република Северна Македония също се държаха провокативно на моменти.

Всичко това изместис фокуса от победата на националния ни отбор. Националите отдавна не бяха побеждавали като гости. Тази победа бе и втора поредна, след 5:1 срщеу Гибралтар, което също не се бе случвало скоро. Победата е ценна и заради това, че отборът на Република Северна Македония в последните години е по-успешен от този на България.