Във връзка с усложняващата се обстановка, Министерството на външните работи призовава към "въздържане" от пътуване до Руската федерация. И препоръчва на българските граждани там да обмислят възможността в "срочен порядък" да напуснат страната, като за целта използват налични към момента транспортни средства.

Това се казва в официално съобщение на МВнР. 

Дипломатите съветват оставащите на територията на Русия българи да проявяват повишена бдителност, да избягват места със струпване на множество хора, като същевременно отчитат обстоятелствата и развитието на ситуацията с цялото необходимо внимание.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Москва на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Embassy.Moscow@mfa.bg; и към Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Consulate.Petersburg@mfa.bg.