Пастир е повел овцете си на „Водна паша“ в Южния парк. Скулптурната композиция на Павел Койчев, която бе пресъздадена от метал и стъкло специално за езерото в софийския парк, днес бе официално открита.

Но дори и преди това тя вече привличаше посетители и особено фотолюбители, които опитваха да я заснемат в специфични моменти, тъй като слънцето и отразяващите се във водата околни дървета изцяло променят обстановката в различните моменти от деня.

"Водна паша" представлява пастир с оранжево наметало, който води своите овце във водното огледало при входа на столичния Южен парк откъм бул. "Петко Ю. Тодоров".

Инсталацията е създадена за първи път през 2009 г. от нетрайни материали - стиропор, пръчки и плат, и е изложена в езерото край село Осиковица, до Правец. Павел Койчев очаква тя да оцелее само няколко дни, но "Водна паша" се съпротивлява срещу стихиите на природата цели десет години, като междувременно е допълнително „подсилена“ със стиропор, а после и със смола за удължаване на живота ѝ.

Инициативата за постоянна експозиция на пастира в София е на акад. Владимир Зарев и журналистката Румяна Таслакова, които през 2019 г. организират подписка композицията да се отлее от метал и да се разположи на подходящо място в столицата. Година по-късно предложението е внесено в Столичната община. Столичният общински съвет одобрява разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 г.

Днес композицията тежи над 2 тона – изработена е от неръждаема стомана, стъкло и отлети от месинг фигури.

„Опасявах се, че няма да се отразява зеленината във водата, защото това е "Водна паша" - овцете трябва да пасат нещо. Но се оказа, че околните дървета, въпреки че са далече, се отразяват и така ще се осмисли водната паша", коментира Павел Койчев пред БНТ.

Въпреки това мястото, на което творбата му вече е разположена в столицата, е избрано лично от Койчев.

„Обиколихме София и аз се спрях на това място в Южния парк. Проектът иска пространство, иска условия, иска постоянен воден пласт, за да могат фигурите да вървят по повърхността“, казва скулпторът, цитиран от БТА.

Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност "Скулптура" във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович". Първата му самостоятелна изложба се провежда през 1982 г. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска художествена галерия и други галерии в страната, както и на частни колекции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.