Бизнесменът Спас Русев официално ще стане новият собственик на най-големия доставчик на телевизия в България - "Булсатком". Той е избран от кредиторите като най-надежден купувач, съобщи днес "Капитал" след като изданието е получило потвърждение на информацията. Сделката се проточи над година след оспорване от основателя на оператора и акционер Пламен Генчев. За финализирането на продажбата може косвено да се съди по вписвания в българския и британския търговския регистър.

Сделката се оценява на около 130 млн. евро. Самият Русев твърди, че има намерение да развива компанията през регистрираното в Люксембург дружесто Viva Corporate, собственик на българското "Вива корпорейт България". Според източници на "Капитал" на финалната права до последно е имало още един кандидат - чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на собственика на "Йеттел България" и bTV беше логично, тъй като операторът е единственият от трите големи телекома, който не предлага телевизия.

Припомняме, че сагата по изкупуването на дяловете на "Булсатком" се точи няколко години, а битката на съоснователя на компанията Пламен Генчев да си върне контрола е описвана от Клуб Z няколко пъти. 

Генчев опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Този ход обаче явно само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата.