Последният модел на легендарния преносим музикален плейър - iPod - вече няма да се произвежда.

Това стана ясно след ъпдейт на сайта на Apple, според който iPod Touch ще е достъпен "докато има наличност".

Първият iPod излезе преди над 20 години - на 23 октомври 2001 г. По разработката на класическия модел работи Тони Файдел, известен с изработването на други mp3 плейъри от периода. Класическият iPod е с черно-бял екран, емблематичният механичен кръгъл мултифункционален бутон (click wheel) и 5 или 10GB твърд диск. Благодарение на тази огромна за времето си памет Apple ползва лозунга "Сложете 1000 песни в джоба си". В добавка батерията издържа 10 часа.

В следващите 20 години се появяват още пет поколения iPod Classic, и още моделите Mini, Nano, Shuffle, а през 2007 г. - iPod Touch. iPod Touch ползваше корпуса на iPhone, но без клетъчна връзка, и изкара седем поколения, като последното му обновяване беше през 2019 г.

iPod Nano, Mini, Shuffle и всички други модели бяха спрени още през 2017 г.

iPod изигра огромна роля за популярността на Apple сред масовата публика - през 2007 г. От 7,1 млрд. приходи за компанията 48% са от продажбите на музикалния плейър. По-късно нейният смартфон, заел името си от плейъра, стана основният продукт на компанията, но iPod-и продължаваха да се продават. И все пак, нови и стари iPod-и се търсят и до днес, като за 20 години са продадени над 400 млн. устройства от серията.

Заедно с iPod хората на Стийв Джобс разработват и магазина за музика iTunes, който продължава да функционира и до днес. Той се оказва дори по-важен за успеха на компанията и дългогодишния ръст на приходите от устройствата, които тя продава.