"От ГЕРБ имат сериозен проблем с начина, по който ние управляваме финансите на страната и икономическата програма, която сме заложили и която е много по-социална, т.е. повече средства за образование, здравеопазване, пенсии, детски градини. ГЕРБ иска да вървим към постна пица и нулев дефицит, защото за тях това е по-важното".

Това заяви по време на среща с жители на Хасково съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев.

"Още миналата година поканихме г-н Борисов поканихме на дебат, сега пак го поканихме, но дебат за съжаление не се състоя. Доста е безотговорно да нямаме истински дебат за бъдещето на България", посочи Василев по повод поканата от него и Кирил Петков към Бойко Борисов за дебат, отклонена от лидера на ГЕРБ.

Василев допълни, че трябва да се дебатира за това как хората да изкарат по-скопокойно зимата, как да се задържат цените на тока, на газа, на дървата за огрев поносими, как да се вдигнат заплати и пенсии.

"Другото нещо, което е важно за дебатиране, е по какъв начин искаме да изчистим държавата от тази феодализация, корупция и страха, особено по по-малките населени места. Третото нещо, което е изключително важно, е дали искаме този преход да продължи и ние да се въртим в кръг, или да си подредим държавата, който да позволи по-голям икономически растеж и да се намалят неравенствата между бедни и богати", каза още бившият финансов министър.

Асен Василев припомни как през миналите години чрез еврофондовете няколко души са станали "безмерно богати", докато българските граждани са усещали кризата доста по-остро.

На въпрос кога ще приключи преходът у нас, Василев отговори, че това ще се случи тогава, когато българите в страната вече не искат да емигрират, а сънародниците ни в чужбина се замислят за завръщане тук.

Относно предизвикателствата пред наближаващата зима, Василев призна, че зимата няма да бъде лека, но призова да не се всяват допълнителни страхове.

Електроенергия ще има, защото тя си е българска. Ние се преборихме българската енергетика да продължи да работи с български ресурси, запазихме си въглищните централи. За газа около 40% от доставките са осигурени. Газ има на световните пазари, въпросът е на каква цена, за да е приемлива за домакинствата и за индустриалните потребители, коментира той и добави, че отказването на танкерите от страна на служебното правителство е било безотговорно.

По думите му, когато се формира новото правителство след изборите, трябва да се продължи със социалната програма, за да продължи и повишението на заплатите и пенсиите.

"Стабилно правителство ще може да се оформи около ПП, ДБ и БСП'', каза още Асен Василев и подчерта, че най-важен трябва да бъде българският национален интерес.

"Има една крилата фраза на Англия, че няма приятели, а има интереси. Това е прагматичен начин да се води външна политика. България е минала през две национални катастрофи, защото е следвала приятелите си, а не интересите си", допълни той.

По темата с конфликта в Украйна, Василев бе категоричен, че е абсолютно недопустимо да се говори за ядрени заплахи и смята, че страната ни трябва да изрази остра позиция по този въпрос.

КУПВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!