Руски кораб, за който се смята, че пренася откраднато украинско зърно, е акостирал в Сирия, според сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Снимките, направени вчера от "Планет лабс Пи Би Си" (Planet Labs PBC), показват плаващия под руски флаг кораб "Матрос Пожинич" закотвен в пристанището на Латакия.

Корабът е специализиран да пренася насипни товари. Преди седмица той премина край бреговете на Кипър и изключи транспондерите си, посочва АП.

Украйна твърди, че на борда му има 27 000 тона крадено зърно. Според Киев Русия е опитала да продаде зърното в Египет, но Кайро е отказал да го приеме.

Украински дипломати призовават страните по света да не допускат разтоварването на кораба.

Собственикът на кораба "Крейн марин кънтрактър" (Crane Marine Contractor), базиран в Астрахан, Русия, не е отговорил на запитванията от страна на АП за коментар.

Преди седмица Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии. Това количество се равнява на около една трета от запасите на регионите на Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Преди началото на руската инвазия в складовете е имало около 1,3 милиона тона зърно за ежедневно ползване и сеитба. "Това не са стратегически запаси", посочи министърът и предупреди, че ако зърното намалее тези региони са изправени пред глад.

Силовото изземане на зърно от Украйна е историческа рана за страната, припомня ДПА. Около 4 милиона души загинаха от гладна смърт в периода 1932-1933 г., когато по заповед на Сталин земеделските стопани са насила кооперирани, а зърното им е иззето. Украйна окачествява случилото се като геноцид, известен като Гладомор.