Григор Димитров изигра страхотен мач срещу Стефанос Циципас на Мастърса в Рим, но отново загуби - 3:6, 7:5, 6:7(4) след 2:37 часа игра. Това е трето поредно поражение на първата ни ракета от гърка. 

Димитров имаше два мачбола - по един при 5:4 и 6:5 в третия сет, но не съумя да се възползва. Може да се съжалява да ретура му при първия случай, когато петият в световната ранглиста изпълни втори сервис, след което успя да изненада съперника си, тръгвайки веднага към мрежата.

Циципас, полуфиналист в надпреварата през 2019 г., започна силно и поведе с 3:0, след като Григор загуби още първия си в мача сервис гейм. Той получи шанс да върне пробива в седмия гейм, но неговият опонент оцеля и това се оказа решаващо в първата част.

Във втората Циципас реализира брейк за 4:3. Веднага след това Димитров отново стигна възможност да пробие, но пак не се възползва, а при равенство 40:40 не успя да преодолее съперника си на мрежата и в яда си счупи ракетата си.

Това сякаш освободи напрежението и българинът заигра значително по-добре. При 5:4 Циципас сервираше за победата, но Димитров успя най-сетне да стигне до брейк и то на нула, с което изравни. Бившият №3 в света продължи отличната си серия и в последствие направи пълен обрат в сета, след като спечели 15 от последните 16 разигравания.

Българинът преодоля критичен момент при 1:1 в третия сет, като спечели подаването си от изоставане с 0:40 с пет поредни точки. При 5:4 хасковлията стигна до първи си мачбол. При 5:6 Циципас отново имаше труден сервис гейм (начало с 0:30), но пак се справи с рискован начален удар. 

В тайбрека един от най-добрите играчи на клей поведе с 5:0, българинът намали до 4:5, но с два поредни сервиса Стефанос Циипас затвори мача. 

Този път Димитров поне успя да му се противопостави, но това едва ли го радва в момента. В предишните срещи той не се и доближи до спечелване на сет.

30-годишният българин все пак си осигури 39 070 евро и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 20-ата позиция.