Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира резултатите от референдумите, организирани в четирите украински области, които са под руски контрол. На тях жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и на части от Запорожка и Херсонска област, завзети от Русия, бяха питани дали искат да се присъединят към Руската федерация.

"Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!", написа вчера той в канала си в Телеграм, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Плебисцитите, отхвърлени от Киев, Вашингтон и ЕС като фиктивни и незаконни, се състояха на 23 и 27 септември. Властите на контролираните от Русия райони обявиха, че за влизане в Русия са гласували от 87 на сто до 99 от участвалите във вота.

Руски служители заявиха, че резултатите от незаконните според международното право референдуми, организирани в четири украински района, показват единодушна подкрепа на гласувалите за присъединяване на тези територии към Русия, предаде ДПА.

Според окупационната администрация след преброяване на гласовете за влизане в Русия в самопровъзгласилата се Донецка народна република са гласували 99 процента, в Луганската народна република - 98 процента. В Запорожието повече от 93 на сто били заявили, че искат да станат част от Русия, а в района на Херсон - над 87 на сто.

Володин: С присъединяването на териториите ще спасим милиони от геноцид

Председателят на Държавната дума отправи тази сутрин призив на профила си в "Телеграм" да се присъединят териториите към Русия.

"Взето бе решение да се спасят милиони души от геноцид. Отваря се възможност НИЕ ЗАЕДНО да строим плановете за бъдещето".

Безпрецедентното анексиране на тези територии вероятно ще започне в близките дни. Очаква се, че следващата стъпка ще е назначените от Москва окупационни администрации официално да поискат от руския президент Владимир Путин да бъдат приети в Руската федерация. Кремъл даде да се разбере, че това може да стане бързо.

Украйна и много страни от по света заявиха, че псевдореферендумите в четирите частично окупирани украински района са незаконни.