Над 97% от гласувалите на референдумите в "независимите" ДНР, ЛНР и окупираните територии на Запорожие и Херсон са подкрепили присъединяването към Русия, предаде ТАСС след затварянето на урните в 16:00 часа.

За влизането на ЛНР в Русия са гласували 97,83% след обработка на 21,11% от протоколите.

В ДНР са още по-проруски настроени - 98,35% подкрепят анексирането, при 22,48% преброени гласове.

В Запорожката област наблюдаваме идентични показатели - 97,79% подкрепа при 29% обработени протоколи.

В Херсон, където имаше масови протести в първите дни от окупацията, 97,05% от избирателите искат да бъдат част от Русия, при 28% преброени гласове.

Почти 4 милиона души бяха принудени да посетят урните, на други места членове на избирателните комисии влизаха в домовете на избирателите в компанията на въоръжена охрана, под предлог да се гарантира сигурността на процеса.

Резултатът от референдумите ще бъде използван от Кремъл, за да легитимира причините за инвазията - да се защитят жителите с руска идентичност на украинска територия. Ако Русия анексира тези земи, които съставляват 15% от площта на Украйна, войната ще ескалира до ново взривоопасно равнище.

Когато обяви частична мобилизация на 21 септември руският президент Владимир Путин изрично предупреди, че би използвал ядрено оръжие, за да защити територията на Русия.