Ламбе Алабаковски, който преди няколко месеца запали входната врата на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, е получил шестмесечна условна присъда.

Това е потвърдил за Радио "Свободна Европа" в Република Северна Македония адвокатът му Дарко Стефановски. Алабаковски се е признал за виновен, а присъдата, няма да бъде изпълнена, ако в следващите две години той не извърши ново престъпление, е уточнил пред изданието адвокатът му, съобщава БТА.

На 4 юни тази година, рано сутринта Алабаковски изсипва туба със запалителна течност пред входната врата на сградата, в която се помещава Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля, запалва я и бяга от мястото на престъплението с велосипед. Задържан от полицията след неопровержими доказателства най-напред в ареста, след това под домашен арест, а накрая освободен,  Алабаковски се появи и в първите дни на протестите през юли в Скопие, запалвайки т.нар. "френско предложение".

Алабаковски е известен в Република Северна Македония певец. Според местното обществено мнение Иван Михайлов е спорна личност и кръщаването на българския културен център на негово име се възприема като провокация от страна на България.

Културният център бе открит от тогавашния премиер Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.