"Остро осъждам палежа на сградата на културния център на бългаската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България."

Това заяви днес във фейсбук северномакедонският президент Стево Пендаровски по повод на новината, че новооткритият център "Иван Михайлов" в Битоля осъмна с подпалена врата. Политикът призова властите в страната да направят всичко възможно за бързо разследдване и да вземат "всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите."

Към Битоля в момента пътува лично българският външен министър Теодора Генчовска. Очаква се тя да се срещне със своя колега Буяр Османи. Вече е ясно, че местната прокуратура е започнала разследване на престъплението, което по предварителни данни е станало около 5 ч. тази сутрин. 

Подпалването на Културния център е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя и премиерът Кирил Петков присъстваха на откриването на центъра на 17 април.

Преди месец представителите на българските институции декларираха при откриването на клуба, че единствената му функция е запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония, припомня вицепрезидентът. Тя подчертава, че само бързите действия на компетентните институции в кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.