Руският президент Владимир Путин не се е отказал от плановете да завземе Украйна, съобщава днес Блумбърг, позовавайки се на източници близки до Кремъл.

Те смятат, че след като обяви мобилизация, той се надява да си върне инициативата на бойното поле, да се придвижи в дълбочина в Украйна и да завладее няколко големи града, сред които Харков и Одеса.

Неотдавна с изненадваща офанзива украинските въоръжени сили освободиха по-голямата част от североизточната Харковска област, обръщайки в бягство елитната руска Първа гвардейска танкова армия и пленявайки голяма част от техниката ѝ, които тя изостави.

Руският лидер възнамерявал да остави на Украйна само част от довоенната ѝ територия, казват източниците на Блумбърг, които са пожелали анонимност.

Обкръжението на Путин все още вярва, че може да постигне обрат във войната и да наложи преговори, в които да закрепи постигнатите с военна сила завоевания.

Блумбърг коментира, че е малко вероятно 300 хиляди необучени и слабо мотивирани войници от първата вълна на мобилизацията да постигнат такъв обрат. По-вероятно е те само да забавят украинското контранастъпление, казват пред агенцията военни анализатори.

Очаква се в петък Путин да направи обръщение към Федералното събрание и след това да подпише анексията на териториите в четирите украински области, където от 23 до 27 септември се проведоха т.нар. “референдуми” за присъединяване към Русия, пише Блумбърг.

В същото време американският Институт за изследване на войната в днешната си сводка съобщава, че въоръжените сили на Украйна провеждат операции по укрепване на позициите си по източния бряг на река Оскол на север от Купянск в Харковска област и са постигнали успехи в настъплението на северозапад от Лиман в Донецка област.