Викторио Александров, който застреля половинката си Дарина Министерска, бебето Никол и отвлече таксиметров шофьор през 2018 г., ще лежи 30 г. Това съобщи вчера БТА, като цитира окончателната присъда на ВКС.

Тя официално не е оповестена, тъй като според законови промени от времето на ГЕРБ - първо прокуратурата на практика трябва да "позволи" на съда да публикува акта си, след като го приведе в изпълнение.

Съдбата на делото на Викторио е не по-малко интересна. 

На първа инстанция - СГС той получи от състав, председателстван от съдия Иван Коев, "само" 20 години затвор. С оглед на извършеното деяние - макар и от млад човек, с чисто съдебно минало и в състояние на афект, това предизвика шумен обществен отзвук.

По-точно, за убийството на бебето с един изстрел вечерта около 22:30 ч. той получи най-високото си наказание - 20 години. Преди това за убийството по обяд на Дарина Министерска получи 15 години. Викторио Александров е застрелял и двете в главата, като в жената има две попадения.

СГС му даде и 1 година за това, че практически отвлича таксиджията, когото ударил в тила с оръжие и заплашвал да изпълнява какво му нарежда.

За присъдата от общо 20 г. (другите наказания се кумулират, б.р.) основният мотив бе, че той е с чисто съдебно минало и е твърде млад - все още имал хипотетични шансове да се поправи, а личността му не е разрушена напълно. Между другото, съдебното решение бе единодушно на 5-членния състав.

Съдиите от САС, които му дадоха доживотна присъда (председател Стефан Илиев и членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева) бяха на генерално различно мнение от първата инстанция за Викторио. Тук основна роля изиграха експерти, правили съдебно-психиатрична експертиза, според които той е „личност с дълбоко заложена дисхармоничност на характера“. Според изводите им Александров имал адаптивни затруднения от най-ранна възраст, проявявал демонстративност, обичал да привлича внимание и да се налага в определени ситуации.

„Тоест - да ги разрешава по силата на контрола и на налагането, очаква че тъй като не може да се адаптира към света, то светът следва да се приспособи към него“, писаха вещите лица, цитирани тогава от "Лекс".

Именно като търсене на контрол те аргументираха и напълно излишното убийство на бебето му през нощта, след като вече е убил майката, която го е афектирала с желанието си да се разделят.

За да увеличи наказанието му до доживотен затвор, съставът на САС изтъкваше и експертните изводи, че Александров не може да се адаптира в по-добра среда, защото му липсват както саморазбиране, така и разбиране на другите.

Съдът отбелязваше в решението си също, че Александров всъщност не е направил опит за самоубийство, след като е убил дъщеря си. Той твърдеше и първата инстанция прие, че не е успял да се застреля, защото пристигналите полицаи го заслепили с фенерите на оръжията си.

Според САС с тези твърдения Александров опитва да се защити и донякъде да се оневини, но вещите лица описват опита му да се простреля като „бутафорно“ самоубийство, тъй като полицаите са пристигнали след произнесените изстрели и няма как да са го заслепили.

Мотивите на ВКС да намали доживотната присъда все още не са публикувани.