Фалшивите референдуми на Русия в окупираните украински територии няма да променят позицията на Берлин, заяви германският канцлер Олаф Шолц пред днешното издание на в. "Нойе оснабрюкер цайтунг", цитирано от БТА.

"Няма да приемем резултатите от тези фалшиви референдуми и подкрепата ни за Украйна няма да отслабне", каза Шолц, цитиран от ДПА.

Москва организира референдуми в четири окупирани украински области - Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка, за да оправдае присъединяването им към Руската федерация.

По спорната тема за доставките на оръжие за Украйна Шолц запазва позицията си, че Украйна незабавно ще получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от други страни в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна.

"Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и наред с това прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия", подчерта Шолц и отбеляза, че това съответства и на желанията на мнозинството германски граждани.

ЕС отхвърля незаконните "референдуми" в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това написа в Туитър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Това е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, насред постоянни нарушения на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие, допълва Борел.

Правителството на САЩ заплаши Москва с нови икономически санкции, ако реши да анексира нови територии чрез референдуми. "Референдумите на Русия са фарс - предтекст за превземане на части от Украйна с насилие, което нарушава международното право", заяви президентът Джо Байдън. 

САЩ работят с партньорите си по това да реагират с "бързи и твърди" икономически мерки срещу Русия.

"САЩ никога няма да признаят украински територии за част от чужда държава", посочи Байдън.