Турските държавни банки спират да използват руската система за плащания с карти "Мир". Тази система е един от основните начини, през които руски граждани могат да избегат санкциите върху местната банкова система. Сега се преполага, че натиск от САЩ е накарал турските банки да преосмислят решението си да позволят работата на системата, пише БНР.

Във вторник банките Halkbank, Vakıfbank и Ziraatbank спряха плащанията по системата Mir, според информация на агенция Блумбърг, която беше потвърдена и от източник на "Файненшъл таймс", запознат с въпроса.

Решението да се спре използването на системата за разплащания "Мир" (Mir) идва седмица, след като другите два оператора в Турция – частните банки İşbank и DenizBank – обявиха, че спират плащанията през руската мрежа, която е еквивалента на Москва на водещите в света карти Mastercard и Visa.

Докато Анкара винаги е настоявала, че системата "Мир" е била използвана от руски туристи при пазарувания и плащания на хотелиерски услуги, западни официални власти изразиха загриженост, че тя може да се използва като потенциална задна вратичка за незаконно финансиране на управляващите в Кремъл.

Ръководство, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, предупреждава банките извън Съединените щати, които сключват нови или разширени споразумения с руския оператор на платежната мрежа, биха "рискували да подкрепят усилията на Русия да избегне американските санкции".