Саудитският крал Салман бин Абдулазиз назначи своя син и престолонаследник - принц Мохамед бин Салман, за министър-председател на кралството, а втория си син - принц Халид, за министър на отбраната, предаде Ройтерс, цитирайки кралски указ, разпространен от официалната Саудитска агенция по печата (СПА).

Промените няма да засегнат друг кралски син принц - Абдулазиз бин Салман, който остава енергиен министър.

На досегашните си длъжности остават и външният министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, на финансите Мохамед ал Джадан и на инвестициите Халид ал Фалих.

Принц Мохамед бин Салман досега беше министър на отбраната, но фактически именно той управлява Саудитска Арабия, която е най-големият световен износител на нефт и е важен съюзник на САЩ в Близкия изток. По-малкият му брат принц Халид бин Салман досега беше заместник-министър на отбраната.

Крал Салман ще продължи да председателства заседанията на кабинета, на които присъства, се казва в указа.

Осемдесет и шест годишният крал, пазителят на най-свещените за исляма места, е на трона от 2015 г., след като повече от две години и половина беше престолонаследник. През последните две години той на няколко пъти беше приеман в болница.

Откакто влезе във властта през 2017 г., принц Мохамед коренно промени Саудитска Арабия - предприе опити за разнообразяване на икономиката и прекратяване на зависимостта ѝ от износа на петрол, позволи на жените да карат коли и ограничи властта на духовниците над обществото.

Реформите му бяха съпроводени от репресии срещу инакомислието. В затвора бяха пратени активисти, членове на кралското семейство, активисти за правата на жените и бизнесмени.

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. в консулството на кралството в Истанбул хвърли петно върху репутацията му и обтегна отношенията със САЩ и други западни съюзници.

БТА