Украинската прокуратура разследва като военно престъпление случай, в който руски войници убиват двама невъоръжени цивилни в автокъща в покрайнините на Киев и я ограбват, предаде Си Ен Ен. 

Сцената от стрелбата на 16 март т.г. е заснета от охранителна видеокамера. 

Си Ен Ен е идентифицирала жертвите. Единият застрелян е собственикът на автокъщата, чието семейство не е пожелало той да бъде поименно споменат, а другият е 68-годишен охранител на обекта на име Леонид Олексиевич Пляц.

След стрелбата къщата е била ограбена. 

На кадрите се вижда как двамата мъже вървят по алея, водеща от входа към вътрешността на автокъщата, а зад гърба им до портала се появяват руски войници и стрелят по тях в гръб. Двамата украинци падат на земята веднага след изстрелите.

След това войниците влизат в офиса на автокъщата, претърсват шкафове и бюра. Вижда се как пият алкохол и вероятно вдигат наздравици.

В същото време охранителят, който все още е жив, става и тръгва към поста си с огнестрелна рана, превързва крака си и вика помощ.

Доброволци са се опитали да спасят мъжа, но той е починал от голяма загуба на кръв, предаде Си Ен Ен.

Дъщерята на Пляц Юлия каза пред Си Ен Ен, че не е могла да гледа видеото с екзекуцията на баща ѝ, но го е запазила, за да покаже на децата  си да не забравят „колко диви са били нашествениците“.

Жената нарича руснаците палачи и казва, че се надява на международен съд.

Си Ен Ен казва, че е проверила автентичността на видеото. Показаните от телевизията кадри са компилация от записи на охранителните камери на автокъщата.

Руските войници са общо петима. Първоначално те проникват в помещенията, след като стрелят в ключалки и чупят стъкла. Собственикът се приближава към тях с вдигнати ръце. Те го претърсват, както и Пляц, който идва по-късно. За малко разговарят. После двамата украинци се обръщат тръгват към вътрешността на обекта и тогава биват застреляни в гръб.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на искането на Си Ен Ен за коментар, казва телевизията.