Гражданите на САЩ не трябва да пътуват до Русия, а тези, които пребивават или пътуват в страната, трябва незабавно да я напуснат, докато все още има ограничени възможности за търговско пътуване. Това съобщи американското посолство на САЩ в Москва на своя сайт.

"Напомняме на гражданите на САЩ, че правото на мирни събрания и свободата на изразяване не са гарантирани в Русия. Избягвайте всички политически или социални протести и не снимайте служители по сигурността на тези събития. Руските власти арестуваха граждани на САЩ, участвали в демонстрации", пишат от мисията.

Посолството припомня, че на 21 септември руското правителство започна мобилизация на своите граждани за войната в Украйна.

"Русия може да откаже да признае американско гражданство на двойни граждани, да откаже достъпа им до консулска помощ от САЩ, да попречи на заминаването им от Русия и да призове двойни граждани за военна служба.

Опциите за търговски полети в момента са изключително ограничени и често не са достъпни за кратко време. Сухопътните маршрути с кола и автобус все още са отворени. Ако желаете да напуснете Русия, трябва да направите това възможно най-скоро. Посолството на САЩ има сериозни ограничения в способността си да помага на американските граждани и условията, включително възможностите за транспорт, може внезапно да станат още по-ограничени", предупреждават от посолството.