"Минималната цел" на Русия след анексирането на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие е пълното освобождение на цялата територия на Донецка област.

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РБК.

"Поне това, което мога да ви кажа с абсолютна точност, знаете, че не всички територии на Донецката народна република все още са освободени. Говорим за територията, която е в границите от 2014 г. Затова е необходимо като минимум да се освободи цялата територия на Донецката народна република", обясни той.

Плановете на Русия за ДНР едва ли ще се увенчаят с успех - украинските войници обграждат стратегически важния град Лиман. 

Според специалисти той ще бъде освободен до няколко дни и хиляди руснаци ще попаднат в плен. Още по-значимо е, че това ще принуди Русия да изтегли отбранителната си линия на изток, което ще даде възможност на украинците да си върнат още територии в Донецк. Казано накратко - второ тежко поражение за руската армия в рамките на един месец след украинската контраофанзива в Харковска област.

Междувременно лидерите на ДНР и ЛНР обявиха, че са отпътували за Москва, където се очаква да бъде финализирана процедурата по анексиране на украинските територии.

Лидерът на ДНР Денис Пушилин обеща, че цялата територия ще бъде освободена и върната в "конституционните граници".

"Сега преминаваме към нов етап от воденето на военни действия", добави Пушилин, без да дава подробности.

От 23 до 27 септември в Донецката и Луганската народни републики, както и в Херсонска и Запорожка област се проведоха фалшиви референдуми за присъединяване към Русия.

Според предоставените от местните власти резултати, при обработката на 100% от гласовете, анексирането на ДНР е подкрепено от 99,23% от гласувалите, на ЛНР – 98,42%, на Херсон – 87,05%, на Запорожие – 93%.