Руските потребители, които бяха блокирани от основните популярни социални мрежи по света заради войната на Русия в Украйна, вече имат нова опция за микроблогинг платформа - социалната мрежа "РуТвит".

Подобно на други копия на американски вериги (като "МакДоналдс" - "Дядя Ваня", "Старбъкс" - "Стардъкс", и пр.), и този въобще не си прави труда да крие факта, че е копие на вече съществуваща платформа. Тъкмо обратното - сайтът е директно кръстен "Русский Твиттер" в хедъра на страницата.

Запазено е и известното птиче лого на Twitter - само че в цветовете на руското знаме. Разбира се, още на входната страница ни посрещат снимки на руски войници и на московския диктатор Владимир Путин.

Новата социална мрежа е сериозно модерирана, споделят потребители, тествали границите на допустимото в нея. Всякакъв намек на критика срещу режима води до бан, а малкото засега потребители основно разпространяват руските опорки за войната в Украйна.

Русия наскоро се сдоби и с Россграм, копие на Instagram. По принцип и преди войната в руския интернет имаше клонинги на западни услуги, но тогава те не бяха толкова откровени в потъпкването на търговските марки.