От Софийската градска прокуратура съобщават, че ще предложат на главния прокурор Иван Гешев да поиска снемане на имунитета на кандидат-депутат.

Както е известно, и в това си качество лицата имат имунитет и при всякакви данни за престъпление трябва да се мине процедурата по свалянето му от избирателната комисия - освен ако сами не се откажат.

Кандидатът за народното доверие извършил (поне) две забележителни неща:

"... на 02.09.2022 г., около 15.35 ч., в град Сливен, В. Г. е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество метамфетамин, както и че си е служел с табели с регистрационен номер, поставени на управлявания от В. Г. автомобил, които табели били издадени за друго моторно превозно средство."

Иначе казано - човекът "запразнил" още по пладне на метамфетамин, а и ползвал чужди номера.

На описанието отговаря водачът на листата на "Атака" в региона - Веселин Георгиев, с прякор Лъва.

Още след съобщението Лъва (62 г.) е звънял в редакцията на "Сливен прес" по повод публикацията. Той заявил пред местната медия:

"Колата беше на майка ми. Стои от години и в петък реших да отида и да я бракувам. Намерих някакви номера, които ѝ сложих. Карах към КАТ, но по пътя ме спряха. Обясних на полицаите къде и защо съм тръгнал. Те ми казаха, че трябвало да ида с тях да ми вземат проби за алкохол и наркотици. Съгласих се, тъй като много рядко пия даже бира и никога не съм взимал каквито и да било наркотици. Затова и нямах никакви съмнения и отидохме в полицията.

Тестът за алкохол беше отрицателен, но този за наркотици ми казаха, че е  положителен. Не знам за какво точно, тъй като не разбирам от такива неща."

Според него той е оклеветен, а и не е съгласен полицията да изнася такива данни. Както и че всичко е политическа поръчка. След което споделил неособено високото си мнение за полицаите:

"Не знам какви са тия тестове и от какво точно могат да покажат положителен резултат. Но съм сигурен, че ако на полицаите им вземат проби сутринта, половината ще са положителни." 

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от ЦИК да снеме имунитета на кандидат за депутат

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В. Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, насрочени за 02.10.2022 г.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 02.09.2022 г. досъдебно производство. 

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.09.2022 г., около 15.35 ч., в град Сливен, В. Г. е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество метамфетамин, както и че си е служел с табели с регистрационен номер, поставени на управлявания от В. Г. автомобил, които табели били издадени за друго моторно превозно средство.

Извършени са разпити на свидетели, изготвена е съдебно-химикотоксикологична (токсикохимична) експертиза, проведени са и други действия по разследването, приложени са писмени доказателствени материали.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на В. Г. за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК и за престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК.

Като кандидат за народен представител В. Г. е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.