Шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното шосе в София с един загинал и двама ранени, се разплака днес в съда, предаде бТВ.

Димитър Любенов, който е чут на място след ПТП-то да се оплаква на приятели, че "Панамерата е на кайма" (имайки предвид поршето си, а не убитите или ранените), заяви на влизане в съда, че съжалява за случилото се. 

„Съжалявам. Не съм искал да стане така. Извинявам се на всички и на семейството ми", каза Димитър Любенов.

Любенов каза в залата, че се е притекъл на помощ на пострадалите и добави, че е бил зашеметен и в шок, но опитал да помогне. След което се разплака пред съдията.

"Вижте, виновен съм, така е, признавам си", каза Любенов пред съда. Той добави, че иска да се грижи за семейството си и помоли съда да прецени каква мярка за неотклонение да му наложи.

Съдът обаче го оставя за постоянно в ареста.

В съдебната зала стана ясно, че е шофирал със 195 км/ч при ограничение от 80 в района на Ринг мол.

Адвокатът му поиска по-лека мярка за неотклонение, но искането не бе уважено. Още вчера стана ясно, че при него - както и при Кристиан Николов о ткасатрофата с Милен Цветков, прокуратурата ще преквалифицира обвинението на причиняване на смърт при евентуален умисъл (при присъдата на Кристиан на първа инстанция това твърдение не можа да бъде защитено, б.р.).

Все още според Нова тв все чака окончателната автотехническа експертиза, която да покаже с каква скорост се е движил 39-годишният мъж, когато колата му връхлита друг автомобил и уби 64-годишен французин, а жена е настанена в болница.

Кръвната проба на Любенов доказва, че той е употребил кокаин и 1.73 промила алкохол преди да седне зад волана, съобщи вчера говорителката на главния прокурор Сийка Милева. През годините често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1900 лева.