Защитаващият титлата си Рафаел Надал (Испания) отпадна в третия кръг на Мастърс турнира в Рим с награден фонд 6 милиона евро след загуба от Денис Шаповалов - 6:1, 5:7, 2:6.

21-кратният шампион от Големия шлем видимо страдаше физически в третия сет, което поставя под съмнение дали ще бъде в добро състояние за "Ролан "Гарос", на който е спечелил рекордните 13 големи трофея.

Отново се обади прословутата му хронична контузия на лявото стъпало.

Надал, който е с 10 корони във Вечния град, започна убедително и даде само гейм на съперника в първия сет. Шаповалов, който загуби от испанеца миналата година в Рим, постепенно намери своя ритъм, възползвайки се и от проблема на съперника. Той успя да вземе втората част със 7:5 с ключов пробив в края.

В решителния трети сет Надал стартира с брейк, но след това започна да изпитва сериозни трудности при движението си по корта и отстъпи с 2:6, след като Шаповалов направи серия от четири поредни спечелени гейма.

"Живея с тази контузия и всеки ден е различно. Понякога не мога да тренирам нормално заради болките. Трудно ми е да го приема, но се налага. Започнах отлично двубоя, но от средата на втория сет започнаха проблемите. Просто нямаше как да играя. Затова се чувствам тъжен. Не искам да отнемам заслуженото на Денис, защото той се представи отлично. Аз ще трябва да приема ситуацията и да продължа да се боря", каза Надал.

На четвъртфиналите в Рим канадецът ще срещне петия в схемата Каспер Рууд (Норвегия), който елиминира Дженсън Бруксби (САЩ) с 6:3, 6:4.

Новак Джокович нямаше особени проблеми срещу Стан Вавринка и го победи с 6:2, 6:2 и също е на четвъртфинал. 

Яник Синер отстрани Филип Краинович с 6:2, 7:6 (6). А Кристиан Гарин елиминира хърватския ветеран Марин Чилич с 6:3, 4:6, 6:4. Номер 10 в схемата на турнира Синер ще играе със Стефанос Циципас, а Гарин ще има тежко изпитание в лицето на номер 2 в схемата Александър Зверев.