Енергийната предвидимост в страната ще бъде осигурена, въпреки сериозните кризи с повишението на цените на енергоизточниците и войната в Украйна. 

Това обеща днес вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блиц контрол пред депутатите в Народното събрание. Изказването му бе доста оптимистично на фона на обвиненията на опозицията в непрозрачност на решенията на правителството и постоянно готвените от бизнеса протести. Следващият голям такъв ще бъде на 18 май. 

Въпреки това Василев днес подчерта, че цената на електрическата енергия в България на практика е като тази през юли на миналата година. 

"Това е безпрецедентно в Европа", похвали се Василев. 

И продължи - производството е нараснало с 20% за година, същото се отнасяло и за износа. Всъщност, наистина вчера НСИ представи данни за износа на страната и той е "отскочил" с почти 40% през март на годишна база, но почти сигурно е, че това се дължи на инфлационни процеси и високи цени на енергията. Търговското салдо остава отрицателно. 

"Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници. Въпреки спрените доставки на природен газ, ценовите нива, които "Булгаргаз" заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец. Това, което е направило правителството, е да осигури разумна среда и да не пречи на бизнеса да работи", каза Асен Василев.

Вицепремиерът заяви и че антиинфлационния правителствен пакет ще бъде представен през следващата седмица.

"В момента министерство по министерство върви преглед, така че има други ключови сектори, където като се направи реорганизацията, също ще има ръст на заплащането. Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени в момента, се обсъждат, както знаете, като част от антикризисен пакет и антиинфлационен пакет. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани", завърши Василев.