Повече от половината газ, който се намираше в двата газопровода  - "Северен поток-1" и "Северен поток-2", вече е изтекъл във водите на Балтийско море, след като по-рано през седмицата двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни.

Това информира ДПА, позовавайки се на изявление на Датската енергийна агенция, предава БТА.

При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, по които общо има три теча, се очаква те останат празни в неделя, каза ръководителят на агенцията Кристофър Боцау.

Според изчисленията на датската агенция въздействието върху климата от изтичането съответства на около една трета от общото въздействие върху климата на Дания в продължение на цяла година. Изтичащият газ е предимно метан.

Въпреки това няма конкретен здравен риск за населението, както и за жителите на остров Борнхолм, в Балтийско море, допълва агенцията.

Дания, Европейският съюз и НАТО изразиха убеждението си, че тръбопроводите вероятно са били повредени при умишлен акт на саботаж.

На този фон норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре изрази готовността на страната си да защити своите петролни и газови инсталации след предполагаемия саботаж.

"Въпреки че няма конкретна заплаха, сега сме особено фокусирани върху сигурността", каза той, след което добави, че индикациите, че това е умишлен акт, стават все повече.

Напоследък, особено през септември, край офшорни инсталации са били забелязани повече дронове от обичайното и инцидентите се разследват от полицията.  

Норвегия ще задейства армията си в защита на своите петролни и газови инсталации срещу евентуални саботажи, каза Стьоре. 

Страната вече е най-големият доставчик на газ за Европа, както и водещ световен доставчик на петрол. Тя има над 90 офшорни петролни и газови полета, повечето от които са свързани към мрежа от газопроводи, разпростираща се на близо 9000 километра. 

"Армията ще бъде по-видима край норвежките петролни и газови инсталации", като на атаките ще бъде отговорено съвместно с нашите съюзници", допълни премиерът на страната, която е член на НАТО. 

По море ще бъдат изпратени кораби на флота, които да защитават офшорните съоръжения, докато на сушата полицията ще засили присъствието си, уточни той.  

Швеция съобщи за четвърти теч

Шведската брегова охрана е открила по-рано тази седмица четвърто място на изтичане на газ по повредените тръбопроводи „Северен поток“, съобщи нейна говорителка за в. „Свенска дагбладет“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Два от тези четири (теча) са в изключителната икономическа зона на Швеция“, каза пред изданието говорителката на бреговата охрана Джени Ларсон.

Други две пробойни са в изключителната икономическа зона на Дания.

Европейският съюз подозира, че зад изтичането на газ от руските тръбопроводи, преминаващи по дъното на морето, стои саботаж, и обеща „твърд“ отговор срещу всяко умишлено разрушаване на енергийната му инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Си Ен Ен: Европейците видели руски военни кораби близо до тръбопровода

Европейски служители по сигурността са наблюдавали в понеделник и вторник кораби на руския флот в близост до течове в тръбопроводите на Северен поток, вероятно причинени от подводни експлозии, според двама служители на западното разузнаване и един друг източник, запознат с въпроса, предаде Си Ен Ен.

Не е ясно дали корабите имат нещо общо с тези експлозии, казаха тези източници и други - но това е един от многото фактори, които следователите ще проучат.

Руски подводници също са били наблюдавани недалече от тези райони миналата седмица, каза един от служителите на разузнаването, цитиран от телевизионния канал.

САЩ смятат, че е рано да се каже дали е саботаж

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен саботаж, заяви американски военен представител, въпреки опасенията на съюзниците на Вашингтон, че става дума за умишлени действия, предаде Ройтерс.

"Все още има много неясноти", каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен. "Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен - на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност."

Помолен да коментира дали може да бъде изключена всякаква замесеност на САЩ в течовете, американският военен представител заяви: "По никакъв начин не сме замесени".

В Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия, но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО.

"Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега, съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че САЩ няма да спекулират с причините за течовете от газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.

В изказването си той говореше за "това, което изглежда като очевидни саботажни действия срещу тръбопровода "Северен поток" и добави, че в оценката си на ситуацията американските власти се основават най-вече на данните от европейските си партньори. Но и на "това, което ние знаем", допълни Прайс.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на "Северен поток" "в тясна координация" с тях.

Евросъюзът вчера обеща твърд отговор на всяко умишлено разстройване на енергийната си инфраструктура, след като обяви, че подозира саботаж след откритите течове по подводните руски тръбопроводи към Европа.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.