Мистериозни течове се появиха от газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 вчера. Пробивите в тръбите са направени в акваторията на Швеция и Дания. Германското правителство обяви, че не изключва възможността за саботаж. По-късно днес Швеция съобщи, че сеизмологичният й институт е засякъл взривове там, където са се появили пробивите. Взироввете са били усетени като трус с 1 до 3 по Рихтер.

Цел на саботажа може да е поредно разклащане на пазара на газ. През последните дни цената на природното гориво започна стабилно да пада. Другата вероятна причина е пробивите да са направени от руски саботьори, за да се оправдае с теча липсата на подаване на газ към Европа и така Русия да не трябва да плаща обезщетения за нарушения договор.

Москва заяви, че е обезпокоена от откритите течове.

"Не може да бъде изключена нито една опция за тях“, заяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков.

Германски и датски специалисти се опитват да разберат причината за пробивите в тръбите. Улиикте, които правят версията за саботаж вероятна, са твърде много, съобщава ДПА. Ако наистина става дума за нарочно пробиване на тръбите, разходът и усилията за това са от такъв порядък, че зад него  е възможно да стоят само държавни служби, смятат специалистите. За извършването им са необходими специално обучени водолази и подводница.

„Разрушенията по трите тръби, с които разполагат газопроводите, са такива, че не е ясно кога ще можем да ги напълним отново с газ“, заявиха фирмите, притежаващи част от инсталацията.

„Всичко, което открихме, отхвърля дори и най-малката вероятност да става дума за случайна авария“, заявиха хора от фирмите.

„Няма фантазия, която да може да обясни авариите с нещо друго освен саботаж“.

Според Швеция става дума за нарочни експлозии.

„Северен поток“ 2 не е пускан в употреба, но е пълен с газ, а през „Северен поток“ 1 течеше газ до началото на септември. Русия спря доставките под предлог, че има технически проблеми с една от турбините. Въпреки това във всички тръби има газ.

Засега няма опасност за сигурността на доставките на газ заради течовете от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий.

Той уточни, че по първия са установени 2 теча, а по втория - един. Макфий допълни, че ЕК е в контакт със засегнатите страни, като е следена и ситуацията с теча на метан и последствията върху околната среда и корабоплаването.

Макфий припомни, че по „Северен поток 1“ няма доставки от няколко седмици, а „Северен поток 2“ няма лиценз.

На въпрос дали Комисията изключва възможността за саботаж той отговори, че е рано да се спекулира за причините.