В Каварна назрява недоволство и сред служители, и сред граждани заради плана на ВСС за закриване на районния съд.

Както Клуб Z писа, след разправиите от миналата година за генерални реформи (които, както обикновено, не се случиха), първоинстанционното съдилище там е едно от няколкото, които сега се предвижда да влязат в "пилотен проект" по прекрояване на съдебната карта.

Другите са Районен съд-Гълъбово, който Съдийската колегия почти сигурно ще превърне в отделение към Раднево, а също и двойките Тополовград и Елхово, плюс Трявна и (напоследък) Дряново. За тях няма много яснота кой от вариантите на "оптимизация" ще се избере. Засега затихнаха плановете да се пипа в съдилищата в Радомир, Брезник и Трън от пернишкия съдебен окръг.

Съдебната карта е една от хроничните болежки, когато се заговори за системата. През октомври м.г. Съдийската колегия възложи на комисията по натовареност да изготви предложения за оптимизиране на споменатите районни съдилища от районите на Стара Загора (Гълъбово), Ямбол (Тополовград) и Перник. Впоследствие в списъка са включени окръг Добрич (именно с Каварна) и Габрово (с Трявна), а за Перник предстои още работа, преди да бъдат предложени варианти за реформа на районните съдилища в Радомир, Брезник и Трън.

Това дори предизвика мини разправия във вторник, когато колегията обсъждаше "горещия картоф" на заседание. Олга Керелска заяви, че решението на съдийската колегия от октомври м.г. е различно и се отнася да други съдебни райони, а сега изведнъж се появяват тези на Добрич и Габрово, а Перник липсва. 

Отоворено й бе, че за Перник "трябва да се помисли още малко".

Но да се върнем към Каварна 

От всички факти, изтъкнати от членовете на ВСС в дискусията онзи ден, безспорен е само, че Каварна е много близо до Балчик, където има районен съд и който евентуално ще стане "приемащ" на закрития.

Тримата съдии в Каварна обаче правораздават и за гражданите на община Шабла, съответно и с прилежащия й ГКПП- Дуранкулак.

"Безумие е във време на война ние да закриваме съд, който обслужва ГКПП. Да не говорим, че най-голям процент от украинците влизат именно от Дуранкулак", казва Цонко Цонев - бивш кмет, общински съетник, а преди това и адвокат в града.

Той обръща внимание, че 10 г. е адвокатствал, после 12 е бил градоначалник и съветник, но такова нещо не си е представял.

Още повече - оказва се, че и в Окръжния съд-Добрич изобщо не са били информирани за плановете за "оптимизация" на това съдилище от техния регион.

Ако територията на община Балчик е 500 кв км, на Каварна и Шабла е 800. Населението на двете общини е 17 800, а на Балчик - 19 022, според последното преброяване.

Цонев изтъква, че някои жители на Шабленско така ще останат на 60 км от районния си съд, което е отнет достъп до правосъдие.

Всъщност ще се спести само от режийни. Сега - както изтъкна и Даниела Марчева от ВСС при представянето на проекта онзи ден, РС-Каварна струва на данъкоплатеца 920 000 лв. годишно. От тях обаче 630 хил. са заплати. Естествено, съдиите ще продължат да си ги получават, дори да се преместят в Балчик - те няма да отидат на борсата.

В града работят и двама съдии по вписванията, чиито заплати идват от съдебната система, но приходите, които осигуряват, са за Агенция по вписванията.

"А и така да е - съдилищата в Бълария все още не са плод-зеленчук - не са важни само търговските резултати, те имат друга мисия", казва бившият кмет.

Кой знае какви дисбаланси в натовареността на магистратите между закривания и приемащия съд също няма - в Каварна натовареността е 30,64 на съдия за дела за разглеждане и 25,42 пункта при свършените дела. В Балчик съответно тези показатели са 33,74 и 27,77 при свършените. А пък ако се сметнат на 5-годишна база (включвайки данните за първото шестмесечие на 2021 г.), дори излиза, че съдия в Каварна е имал средно 38 дела за разглеждане месечно, а в Балчик - 31. При свършените числата са 30,6 срещу 29,6.

Интересно е, че и двете сгради - и в Каварна, и в Балчик са собственост на съдебната власт, така че от там няма да има икономии.

Според Цонев категорично ще има "действия от хората в Каварна и Шабла". 

Юристът обобщава:

"Това е като да бинтоваш здрава глава!"